Tips, fakta och vägledning om leksaker

Barnleksaker - fakta och tips

Barn gillar leksaker – vi listar olika typer av mer eller mindre typiska barnleksaker för mindre barn. Underskatta inte barnens förmåga – små barn är i regel mycket duktiga på problemlösning.

Ett barn som är tre år kan i regel ta på sig kläder själv – om ett barn kan ta på sig kläder och skor kan han eller hon också hantera enklare leksaker såsom klossar och pussel. Marknaden erbjuder både dyra och billiga barnleksaker. Det finns även mängder av barnleksaker online – de brukar hålla måttet trots att åldersmärkning i regel saknas hos nätbutiker. Barnleksaker i trä, plast och textilier är särskilt vanliga.

Exempel på roliga barnleksaker

Följande typer av leksaker kan rekommenderas till mindre barn:

  • Pussel. Små barn har ett behov av att utveckla sin problemlösningsförmåga. Att lägga pussel stimulerar detta utvecklingsbehov.
  • Leksaksgrytor. Små barn gillar att härma mamma och pappa. Bättre att köpa leksaksgrytor än att barnet börjar experimentera med den riktiga spisen.
  • Byggklossar. Duplo, träklossar och färgade träbitar är en ständig favorit hos små barn.
  • Pennor och målarböcker. Barn gillar att rita och måla. Köp gärna målarböcker, kritor, färgpennor och ritpapper.
  • Utomhusleksaker till sandlådan. Leksaksbilar, spadar, bollar, gungor och silar till sandlådan är utmärkta presenter till en treåring.
  • Böcker. Små barn gillar att läsa. Köp både bilderböcker (som barnet kan läsa själv) och längre böcker som du läser högt för ditt barn.

Ett tips är att inte stirra sig blind på åldersmärkningen på barnleksaker. Leksaksföretagen har ofta en märkning som rimmar illa med leksakernas verkliga åldersgrupper. Många tillverkare anger en låg åldersmärkning för att slippa ta ansvar.