Tips, fakta och vägledning om leksaker

Sparkcykel - fakta och tips

Sparkcyklar är populära i alla åldersgrupper, särskilt bland barn från tio år och uppåt. Tänk som förälder på att en sparkcykel räknas som fordon; elementära trafikkunskaper är därför att rekommendera.

Sparkcyklar för tankarna till 1990-talet, då en portabel, hopvikbar sparkcykel med två hjul slog igenom på den svenska marknaden. Populariteten har sedan dessa mattats av något, men fortfarande är sparkcyklar populära leksaker och transportmedel. Eftersom sparcykeln är förhållandevis billig (ca 500 kr) är den även populär som presenter, t.ex. till barn i åldersgrupperna 10-15 år.

Sparkcykel för äldre barn

Sparkcyklar består i regel av hjul, ståplatta och styrstång. Den portabla sparkcykeln med små hjul slog igenom i USA på 1990-talet och blev kort därefter populär även i Europa. I Sverige kulminerade sparkcykelns popularitet under årsskiftet 1999/2000, då många till och med bytte ut sin cykel mot en sparkcykel. Under denna tid kallades sparkcykeln för kickbike. Dessa användes främst av ungdomar och äldre barn för att ta sig till och från skolan. Eftersom sparkcykeln räknas som ett fordon är det viktigt att föraren känner till de vanligaste trafikreglerna.

El sparkcykel kräver förarbevis

Under 1990-talet utrustade flera tillverkare sina kickbikes med en liten elmotor. En eldriven sparkcykel räknas dock som motorfordon och kräver körkortsbehörighet om den framförs på allmän väg. En motordriven sparkcykel måste dessutom kombineras med hjälm. Denna typ av sparkcykel slog aldrig igenom i Sverige – det förklaras måhända av att en motordriven kickbike enbart kan framföras i 5-7 kilometer i timmen, d.v.s. gånghastighet.

Sparkcykel för mindre barn

En sparcykel för barn i de yngre åldersgrupperna är ofta utrustad med tre hjul för maximal stabilitet. En trehjulig sparkcykel är även att föredra för vuxna personer med nedsatt balanssinne. För yngre barn kan särskilt en Hello Kitty sparkcykel rekommenderas; denna tillverkare håller i regel hög kvalitet på sina leksaksprodukter.