Tips, fakta och vägledning om leksaker

Modelljärnväg - fakta och tips

Märklin är klar etta vad gäller modelljärnvägar. Trots att företaget sedan några år är konkursbelagt är dess produkter mer populära än någonsin.

De flesta tänker initialt på Märklin så fort de hör ordet modelljärnvägar. Och nog är denna tyska kvalitetstillverkare pionjär inom området; bl.a. finns det Märklin lok som drivs av ånga, klassiska personvagnar i miniformat och tidlösa diesellok i miniformat. Företaget gick i konkurs så sent som 2009.

Märklin – bäst på modelljärnväg

Det är få tillverkare av modelljärnväg som kunnat återge sina modelltåg lika exakt som Märklin. Märklin diesellok och ånglok är typexempel, liksom klassiska passagerarvagnar och märklintåg för godstransport. Det tyska företaget har länge tillverkat en del svenska tågmodeller; bl.a. ett DA-lok från SJ. Detta lok kallas i folkmun för Märklin SJ.

Modelltåg heta samlarobjekt

Märklin har även tillverkat personvagnar av modell SJ – dock i begränsad omfattning. Märklin tågbanor – liksom övriga modelltåg - är heta samlarobjekt och du som sitter på ett ovanligare lok eller tågset kan tjäna stora pengar på att sälja till en entusiast. Massproducerade tågvagnar är emellertid inte efterfrågade bland samlare; bättre alltså att behålla dessa själv (som minne) istället för att sälja bort för en struntsumma.