Tips, fakta och vägledning om leksaker

Trehjuling - fakta och tips

Trehjulingar finns såväl för barn som vuxna. En klassisk trehjuling för barn är röd, har vita hjul, metallflak och heter Winter, Bimbo eller Crescent.

Den klassiska trehjulingen är röd, vita hjul och ett litet metallflak längst bak. Denna typ av trehjuling tillverkas av den danska cykeltillverkaren Winter, som förutom trehjulingar även tillverkar cyklar för vuxna och barn.

Trehjuling eller cykel med stödhjul?

Trehjulingar passar framför allt barn i åldersgruppen 2-4 år. Därefter kan man som förälder investera i en cykel med stödhjul, om man anser att det är viktigt att barnet lär sig cykla tidigt. En cykel med stödjul kan framföras i betydligt högre hastighet än trehjulingar, varför de förstnämnda inte ska köpas till alltför små barn. En Winter trehjuling är en utmärkt present till små barn. Populära trehjulingar för barn:

  • Winter trehjuling – danskt varumärke som säljer klassiska trehjulingar.
  • Bambo trehjuling – svensk motsvarighet till Winters klassiker. Kan fås i fler färger än röd och rosa.
  • Brio trehjuling – tillverkare som tyvärr upphört med produktionen av trehjulingar som populära Tridem. Ett fåtal kan köpas begagnade på Blocket.
  • Crescent trehjuling – svensk tillverkare av trehjulingar. Vanligtvis något dyrare än Bambo, men billigare än Winter.

Trehjuling för vuxna

Det finns många typer av trehjulingar för vuxna, såväl trehjulingar med platta som trehjulingar av cykeltyp. En trehjuling för en vuxen – till liksom en trehjuling för barn – kan användas av vuxna som inte kan cykla, liksom av vuxna personer med nedsatt balanssinne.