Tips, fakta och vägledning om leksaker

Pussel - fakta och tips

Träpussel, foto pussel eller pussel för vuxna med 500 bitar? Pusselvärlden erbjuder stora valmöjligheter. Köp t.ex. Bamse pussel till småbarn och fotopussel till vuxna.

Det finns många olika typer av pussel – antalet pusselbitar kan variera från tre till flera tusen beroende på vilken svårighetsgrad man önskar. Pussel kan ha olika motiv – alltifrån fotografier (foto pussel) till tecknade bilder. Det finns även s.k. motivlösa pussel, som man måste lägga enbart genom att prova kombinationsmöjligheter mellan olika pusselbitar. Det finns vidare olika pussel – alltifrån fyrkantiga pussel till runt pussel.

Pussel online

Datorn har öppnat dörrarna för alternativ till det traditionella pusslet. Det går nämligen att lägga pussel online. Den pusselentusiast som däremot inte vill lägga pussel i virtuell miljö bör köpa ett traditionellt pussel som läggs på en pusselmatta. Vanliga pussel har 500 eller 1000 bitar (för vuxna och ungdomar) medan pussel för barn har betydligt färre. Riktigt små barn (liksom deras föräldrar) brukar uppskatta träpussel med få bitar och tydliga motiv, t.ex. Bamse pussel.

Eget pussel – foto eller bil

Många pusseltillverkare erbjuder personliga pussel. Du kan få ett eget pussel med foto eller en bild som du själv målat – ett sådant kostar vanligtvis någon hundralapp. Ju fler bitar, desto dyrare.

Du som gillar att pussla ”kvalitetspussel” kan förslagsvis köpa pussel från följande kända tillverkare:

  • Isis pussel
  • Ravensburger pussel

Den som inte vill betala för pussel kan i bästa fall komma över gratis pussel när något företag har reklamkampanj. Pussel är inte lika vanliga gratisprylar som pennor, men en del företag delar ut pussel i vetskapen om att den som lägger pusslet får tillbringa lång stund med att lägga företagets logga (som är ett vanligt motiv på denna typ av pussel).