Tips, fakta och vägledning om leksaker

Dockhus - fakta och tips

Dockhus är mysiga trots att de har en ganska opraktisk planlösning. I Sverige och Norden gillar vi särskilt Lundby dockhus – dessa dockhus har varit populära leksaker i ett halvt sekel.

Utbudet av leksaker varierar ständigt. Men en sak består – nämligen det klassiska dockhuset. Lundby dockhus ser nämligen exakt likadana ut nu som på 1960-talet. Dockhus från Lundby tillverkas fortfarande med alla tänkbara tillbehör; vad sägs t.ex. om dockhus möbler såsom taklampor, skåp och badrumsspeglar i nätt miniformat. Många dockhus tillbehör från 1960-talet är helt kompatibla med dagens dockhus.

Dockhus trä

Dockhus är fantastiska leksaker för barn i trotsåldern som vill flytta bort från sina föräldrar aningen för tidigt. För de allra minsta barnen rekommenderas robusta dockhus i trä, med få lösa detaljer. Som förälder kan du köpa färdiga dockhus i byggsatser. Många barn uppskattar verkligen att bygga dockhus tillsammans med sina föräldrar.

Duplo dockhus

Alla minns vi säkert vilken sagolik stämning som det klassiska dockhuset förde med sig när vi var barn. Idag kan det klassiska Lunbyhuset kompletteras med dockhus av Duplo eller Playmobil. Eller varför inte ta steget till ett Barbie dockhus? Den allra modernaste trenden på dockskåpsmarknaden torde dock heta Lundby Stockholm. Detta dockhus har – tack vare växthuseffekten - två stora terrasser. Däremot är det ont om s.k. lägenhetsdockhus; trots att sådana kanske bäst förbereder barnet inför det kommande livet som storstadssingel (om man ska tolka dagens statistik).