Tips, fakta och vägledning om leksaker

Leksaksbilar - fakta och tips

Marknaden erbjuder både bra och dåliga leksaksbilar. Se därför till att köpa robusta leksaksbilar till bebisar och barn under tre år.

Leksaksbilar finns i många olika utföranden. Alltifrån billiga plastbilar till exakta återgivningar av klassiska bilmodeller. De senare används oftast som samlarobjekt, vilket däremot inte gäller för de billigare plastvarianterna.

Köp en säker leksaksbil till ditt barn

Många leksaksbilar är direkt olämpliga för mindre barn; om du har barn som fortfarande stoppar saker i munnen är det viktigt att du köper leksaksbilar utan lösa detaljer. En del leksaksbilar har haft hjul som lossnat, vilket medfört omedelbar kvävningsrisk för barn under tre år. Viking Toys är det företag som fått mest kritik för lösa delar; ärendet har till och med tagits upp av Konsumentverket.

Gamla leksaksbilar säkra

Äldre leksaksbilar i metall brukar konstigt nog vara robusta såtillvida att de lämpar sig väl för mindre barn. Problemet med gamla leksaksbilar är att de är omtyckta samlarobjekt; och föräldrar vill inte ge ifrån sig sina gamla leksaksbilar som de förknippar de egna barndomsårens nostalgi.

Ett tips till dig som vill köpa en robust leksaksbil är att inte handla den på nätet. Gå in i en leksaksaffär och be att få känna på bilen: Pinsamt kanske, men mindre pinsamt än att ditt barn dör till följd av kvävning.