Tips, fakta och vägledning om leksaker

Studsmatta - fakta och tips

Studsmattan är en populär leksak – för barn och vuxna. Välj studsmatta med omsorg och köp också tillbehör såsom skyddsnät och reservdelar – exempelvis någon extra fjäder.

Studsmattor är olika stora och finns i olika utföranden – de flesta är runda för utomhusbruk, men det går även bra att ha studsmatta inomhus. Hur ska man då avgöra om en studsmatta är säker och prisvärd? Vi listar fakta, information och tips om studsmattor.

Studsmatta med säker hoppduk

En säker studsmatta måste ha en säker hoppduk som inte lossnar från metallramen. Många olyckor med studsmattor förknippas just med briser i hoppduken. För att undvika dåliga studsmattor bör du se till att hoppduken har många kantsömmar. Billiga studsmattor har en enklare typ av väv än dyra modeller – se därför till att prioritera kvalitet när du ska köpa studsmatta. Ett sätt är att välja studsmatta utifrån test i olika tidningar. Välj gärna den studsmatta som är bäst i test – om du har möjlighet.

Studsmatta med kantskydd

Kantskydd är studsmattans viktigaste säkerhetsdetalj. Kantskyddet ska täcka ramen och fjädrarna helt och hållet. Kantskyddet är kostsamt vad gäller tillverkning, varför flera billiga modeller har kantskydd som inte tål t.ex. UV-strålning.

Studsmatta med skyddsnät

Skyddsnät till studsmatta kan köpas som extrautrustning och är särskilt viktig om man har små barn som använder mattan som gillar att hoppa studsmatta. Köp kantskydd oavsett om du väljer en stor eller liten studsmatta. Du kan förslagsvis välja skyddsnät utifrån fjädrarnas längd; långa fjädrar genererar högre hopp, vilket också ökar behovet av ett väl tilltaget skyddsnät.

Några avslutande tips till dig som står i begrepp att köpa studsmatta:

  • Hoppa inte fler än en åt gången.
  • Placera långt ifrån träd.
  • Undvik kullerbyttor och volter om du är nybörjare.
  • Läs om studsmattor i olika test.
  • Köp studsmatta med rätt skydd oh tillbehör.
  • Se till att det finns reservdelar till din studsmatta – en trasig studsmatta är livsfarlig och ska inte användas om den inte är helt komplett.