Tips, fakta och vägledning om leksaker

Dockvagn - fakta och tips

Dockvagnar används både som leksaker och prydnadsföremål. Särskilt gamla dockvagnar och antika dockvagnar används som prydnader av vuxna, medan barnen leker med nya vagnar som byts ut desto oftare.

Dockvagnar har vanligtvis fyra hjul och kan vara utrustade med sufflett, men de kan lika gärna vara helt öppna. Det finns även dockvagnar med två och tre hjul. En dockvagn kan användas för lek och ”docktransporter”, men många svenskar anser inte att leksaker och dockvagnar har något gemensamt. Istället fungerar dockvagnen som prydnad i många svenska hem – särskilt populärt är det med en antik dockvagn som prydnadsföremål. Det finns även ”alternativa” dockvagnar i trä, metall och plast. I alla möjliga storlekar. Sedan finns det naturligtvis särskilda dockvagnar till Barbie.

Brio dockvagn – för dockor och barn

Många dockvagnar är påfallande lika riktiga barnvagnar – tillverkarna är nämligen desamma. Således är det inte ovanligt att stöta på Brio dockvagnar, en Emmaljunga dockvagn eller en Jabadabado dockvagn. Men även traditionella leksakstillverkare producerar dockvagnar. Följande populära dockvagnsmärken kan särskilt nämnas i samband med försäljning och tillverkning av leksaksdockvagnar:

  • Hello Kitty dockvagn
  • Micky dockvagn
  • Baby born dockvagn

Dockvagnarna ovan kan köpas direkt hos märkesförsäljare eller via leksaksaffärer – t.ex. i någon av BR Leksakers många butiker.